Οδοντιατρείο

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝ/ΚΗ

Όψεις ρητίνης

Πρόκειται για όψεις (φλούδες)  από ρητίνη με τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, το σχήμα ,ακόμη και την κλίση των δοντιών, αν είναι αυτά στραβά. Με τις όψεις ρητίνης μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα των δοντιών, πετυχαίνοντας ένα υγιές λευκό χαμόγελο, να διορθώσουμε τυχόν μικροπροβλήματα που αφορούν το μήκος και το σχήμα κάποιων δοντιών ή ακόμα να προσφέρουμε super bright χαμόγελο, το λεγόμενο holywood  χαμόγελο στους ασθενείς που το επιθυμούν. Η διαδικασία απαιτεί ελάχιστο η καθόλου τρόχισμα των προστομιακών επιφανειών των δοντιών.

Υπάρχουν δυο τρόποι για την κατασκευή των προστομιακών όψεων ρητίνης.

Ο ένας τρόπος είναι να έρθει ο ασθενής στο ιατρείο για να τροχιστούν τα δόντια, αν χρειάζεται, και να κατασκευαστούν οι όψεις χτίζοντας την ρητίνη απευθείας πάνω στο δόντι. Το πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι χρονοβόρα και συχνά ξεπερνά τις 2 ώρες. Ο δεύτερος τρόπος είναι μετά την κατάλληλη προετοιμασία του δοντιού λαμβάνουμε αποτυπώματα κατασκευάζονται οι όψεις εκτός στόματος, σε εκμαγείο από το εργαστήριο και τοποθετούνται σε δεύτερο ραντεβού από τον οδοντίατρο. Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι ο χρόνος του ραντεβού μειώνεται αρκετά, ενώ το μειονέκτημα είναι ότι απαιτούνται δύο ραντεβού.

 

Τα προτερήματα των όψεων ρητίνης είναι τα εξής:

1)    Είναι μια οικονομική λύση για ανθρώπους που θέλουν ένα καλύτερο χαμόγελο χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα.

2)    Εύκολη επισκευή αν φύγουν ή σπάσει κάποιο κομμάτι.

3)    Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και οι διορθώσεις ταχύτατες, αν το σχήμα, η κλίση ή το χρώμα δεν αρέσουν στον ασθενή.

 

Τα μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης είναι τα εξής:

1)    Μικρές αλλαγές στο χρώμα με την πάροδο του  χρόνου. Ωστόσο με την χρηση των ρητινών τελευταίας γενιάς το χρώμα των ρητινών είναι πολύ πιο σταθερό ακόμη κ μετά από αρκετά έτη.

2)    Όπως όλες οι ρητίνες έτσι και αυτές των όψεων μπορεί να σπάσουν ή να ξεκολλήσουν, είναι, όμως, υλικά που επισκευάζονται γρήγορα.

 

Όψεις πορσελάνης:

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν μια συντηρητική αποκατάσταση για την διόρθωση του σχήματος των δοντιών, την μείωση ή την εξάλειψη κενών και την επαναφορά στο οδοντικό τόξο προτεταγμένων δοντιών. Η κατασκευή τους  απαιτεί ελάχιστο τρόχισμα των δοντιών και το υλικό κατασκευής των όψεων είναι η πορσελάνη η οποία εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή μετα την συγκόλληση και άριστη αισθητική των αποκαταστάσεων. Το μόνο μειονέκτημα των όψεων πορσελάνης σε σχέση με τις όψεις ρητίνης είναι το υψηλότερο κόστος κατασκευής.

Απονεύρωση – Ενδοδοντική θεραπεία.

Στο κέντρο κάθε δοντιού  υπάρχει μια μάζα μαλακού ζωντανού ιστού η οποία ονομάζεται πολφός. H τερηδόνα ή τα διάφορα ατυχήματα μπορούν να καταστρέψουν το ζωντανό πολφό και να τον καταστήσουν επιρρεπή σε διάφορες φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν έντονο πονόδοντο και δημιουργία αποστημάτων. Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι μια διαδικασία για την απομάκρυνση του μολυσμένου και κατεστραμμένου πολφικού ιστού, τον καθαρισμό των ριζών του δοντιού από τα μικρόβια και τέλος την σωστή έμφραξη των ριζών με ειδικά υλικά για την αποφυγή μελλοντικής διείσδυσης μικροοργανισμών.

 

Ποια είναι η διαδικασία για την απονεύρωση;

Πρώτα γίνεται τοπική αναισθησία για να αναισθητοποιηθεί (μουδιάσει) το δόντι. Έπειτα θα γίνει η διάνοιξη του δοντιού από τη κορυφή του μέχρι τον πολφό με τον τροχό.Αμέσως μετά ο οδοντίατρος μετά θα χρησιμοποιήσει στενές ρίνες (εργαλεία που μοιάζουν με βελόνες) για να αφαιρέσει τον νεκρό νεύρο από τη ρίζα και να διαμορφώσει το ριζικό σωλήνα.

Σ’ αυτό το σημείο ο οδοντίατρος πιθανώς θα τοποθετήσει μια προσωρινή έμφραξη και ίσως να σας συστήσει αντιβίωση, εάν η φλεγμονή έχει προχωρήσει πέρα από το δόντι. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ένα δεύτερο ραντεβού μερικές μέρες αργότερα, όταν τα επίπονα συμπτώματα υποχωρήσουν, για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αναγκαία η πολλαπλή επίσκεψη στον οδοντίατρο σας μέχρι να σιγουρευτεί ότι το δόντι σας δεν εμφανίζει στοιχεία φλεγμονής.